Celoškolní projekt pro 1. pololetí

Celoškolní projekt pro 1. pololetí

STROM – STROMEK – STROMEČEK

Strom. Každý den nějaký strom míjíme cestou do školy nebo do práce anebo se na něj třeba díváme z okna. A my jsme si právě strom vybrali jako téma našeho celoškolního projektu pro 1. pololetí.

Téma je to na první pohled velmi jednoduché, ale je velmi široké a nabízí možnosti zapojení se do něj v jakémkoliv předmětu. V první řadě se jistě uplatní v hodinách s přírodovědným zaměřením, ale do projektu se různými aktivitami mohou zapojit žáci i v hodinách českého nebo cizího jazyka, v matematice, zeměpisu nebo v pracovní, výtvarné či hudební výchově.

Co mohou žáci v průběhu pololetí ve výuce od projektu očekávat? Zjišťování informací o stromech a následnou práci s informacemi, pozorování stromů a jejich znaků, poznávání stromů, měření a výpočty související se stromy, výskyt stromů v daných zeměpisných lokalitách, využití a zpracování stromů, slohové práce s tématikou stromů, výrobky ze dřeva, výtvarné práce s listy, výrobu podzimních dekorací z plodů stromů, přípravu „dobrot“ ve školní kuchyňce a další.

25. 10. si připomeneme projektovým dnem Den stromů a rádi bychom symbolicky společně zasadili nový listnatý strom v areálu školy.

Do projektu se zapojí žáci nejen ve výuce, ale vybranými aktivitami také mateřská škola a školní družina. Ve školní jídelně nám jistě rádi uvaří z toho, co nám daly stromy.

A protože název projektu zakončujeme slovem stromeček, bude to stromeček vánoční. I ten může mít mnoho podob, možná i úplně nečekaných.

Věřím, že i tak obyčejné téma, jako je strom, nabídne žákům i učitelům možnost ke zpestření výuky, přinese nové poznatky a třeba i zážitky. O projektu vás budeme průběžně informovat na webových stránkách školy a výstupy z projektu si bude možné prohlédnout při Dni otevřených dveří v příštím pololetí.